Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Jeroným - Čistá

Lokalizace

Jeroným - Čistá

Všeobecná charakteristika

Kraj: Karlovarský kraj
Okres(y): Sokolov
Katastrální území: Prameny
Mapové listy: 1123, 11233
Geologická správní oblast: Tepelské, tachovské, smrčinské, svatavské, chebsko-dyleňské a slavkovské krystalinikum; durynsko-vogtlandské paleozoikum; karlovarský masiv (jv. část)
Lokalizace: Cínové ložisko Jeroným u Čisté, centrální část Slavkovského lesa (Čistský les), mezi Lázněmi Kynžvart a Horním Slavkovem (7 km sv. od Lázní Kynžvart).
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Zbytky po těžbě cínu.
Technický objekt: staré dobývky
Exkurzní lokalita: ano
ID : 1268

Geologie

Geologická charakteristika: Lokalita patří do geologického regionu : krušnohorský pluton - granitoidy Slavkovského lesa. Ložisko vzniklo na kontaktu albit.-zin.-waldit.-topaz. granitu čistského typu s rulami. Granity jsou různě postižené množstvím pozdně- a postmagmatických změn. Tělesa greisenů jsou nepravidelná, čočkovitá nebo plochá a jsou umístěna ve 100 m zóně v okrajové části granitu. Feldspatizace (metasomatický vznik živců v hornině) byla místy pozorována ve spodnější zóně granit. intruze. V Sn-W mineralizaci můžeme vyčlenit dva typy: 1) impregnaci kasiteritem a wolframitem v alterovaných granitech. Ridní tělesa jsou silná 5 - 20 m a více či méně paralelní s kontaktem granit/rula, 2) křemenné žíly dosahují mocnosti 10 cm a obsahují kasiterit, wolframit, molybdenit, Li - mica, topaz, beryl, apatit, sericit, albit, arsenopyrit. Oblast Slavkovského lesa patří k oblastem s nejstarší tradicí dobývání cínových rud v Evropě (na lokalitě Jeroným se těžilo od v 16. st. do 1 svět. války). Některé ze starších štol byly znovu otevřeny v 60. letech pro geologické studie. Geol. char. podle: Táborský (1997).
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - sasko-durynská oblast (saxothuringikum) - krušnohorský pluton
Stratigrafie: variské (hercynské) stáří vyvřelin
Témata: těžební činnost a její následky, ložisková geologie
Jevy: zrudnění
Původ geologických jevů (geneze): hydrotermální mineralizace, magmatická, antropogenní (činnost lidská)
Hornina: granit (žula), greisen
Geologický význam: významný studijní profil, geovědně historický význam, regionálně-geologický význam (mapování), geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Technická nebo kulturní památka
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Lokalita je významná především z pohledu historie dolování. Čistá je zásobárnou informací o starých způsobech těžby.
Součást VCHÚ: CHKO Slavkovský les
Součást Geoparku: Egeria
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Nejsou známy střety zájmů. Lokalita náleží do CHKO Slavkovský les. CHKO vyhlášena výnosem MK ČSR č.j. 7657/1974.Důl Jeroným v katastrálním území Čistá u Rovné je zapsán jako kulturní památka v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek. Rozdělen je na oblast opuštěných a starých důlních děl, uměle oddělených dalším důlním komplexem neznámého rozsahu. Vstup do podzemí zabezpečují nové kamenné portály otvírkových děl s uzamykatelnou mříží a vletovými otvory pro netopýry a rekonstruovaná vstupní šachtice. Odtok důlních vod a průchozí větrání zajištěno novou štolou. V roce 2009 bylo rozhodnuto o bezúplatném převodu kulturní památky na Karlovarský kraj jako součást budoucího česko-bavorského geoparku.
Stav lokality: dobrý
Popis stavu lokality: Více informací o historii těžby a vlivu na životní prostředí na : http://www.diamo.cz/dul-jeronym-u-ciste nebo na :http://cestovani.kr-karlovarsky.cz/cz/pronavstevniky/Turistickecile/AJ/Stranky/Cista.aspx 1.8.2010;

Literatura

Táborský Z., 1997: Challenges to chemical geology ´97. - Field Trip Guide, 1997, str. 24 - 25, ČGÚ. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Dašková Jiřina, 23.11.01
Aktualizoval(a): Mlčoch Bedřich 07.10.09, Gürtlerová Pavla 01.08.10

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 1268 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-07]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/1268.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]